Diyaliz Merkezi
30 Mart 2022

logo.png

DİYALİZ KLİNİĞİ

(15+1 makina ile hastalarımızın hizmetine sunulmaktadır. Diyaliz Servis aracı ile hastalarımız evlerinden alınıp; diyaliz tedavilerinden sonra evlerine tekrar bırakılmaktadır. )

Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen addır.

İki tüpten oluşan bu makinenin tüplerinden biri hastanın bileğindeki atardamarına, diğeri ise toplardamarına bağlanıyor. Tüpün içerisinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa var. Damarlardan çıkan tüpler, üzeri yarı geçirgen bir zarla kaplı olan başka bir tüpün etrafını dolaşıyor. Bu büyük tüp, içinde diyaliz denilen tuzlu solüsyonun bulunduğu bir kabın içinde duruyor. Hastanın zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınıyor ve diyaliz solüsyonunun içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılıyor. Daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi sonuçlanmış olur. Hasta haftada 4 gün 3'er saat diyaliz makinesinde tedavi görür. Fakat diyaliz makinesi kalıcı tedavi sağlamaz.

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR?

Böbreğin normalde yaptığı görevlerin kaybına böbrek yetmezliği denir. Böbrek yetmezliği geliştiğinde böbreklerin şu görevlerinde önemli aksamalar olur:

* Zararlı (toksik) maddelerin vücuttan idrar yoluyla uzaklaştırılması

* Fazla suyun uzaklaştırılması

* Kan basıncının (tansiyon) kontrol edilmesine yardım

* Kan hücrelerinin yapımının kontrol edilmesine yardım

* Kemiğin güçlenmesine yardım

Sağlıklı bir tek böbrek tüm bu görevleri yerine getirebilir. Kişide böbrek yetmezliğine ait şikayet ve bulguların oluşması için her iki böbreğin de görevlerini yapamaması gereklidir.

Bu görevlerin yerine getirilmesindeki aksama ilerleyici ve geriye dönüşsüz olarak meydana gelirse bu duruma kronik böbrek yetmezliği adını veriyoruz. Ancak görev kaybı saatler veya günler içinde meydana geliyorsa ve geriye dönüş ihtimali varsa, bu duruma akut böbrek yetmezliği diyoruz.

KRONİK VE AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ AYIRIMININ ÖNEMI NEDİR?

Akut böbrek yetmezliği, böbreklerin görevlerinde çok kısa bir zaman içinde meydana gelen ve geriye dönüşü mümkün olabilen işlev kaybıdır. Zamanında tanınarak, uygun tedavisinin yapılması ile hastanın sonraki yaşamında böbrekleri tamamen normal olarak çalışabilir. Ayrıca kronik böbrek yetmezliği nedeniyle takip edilen hastalarda da hastalığın seyri sırasında araya giren ateşli hastalıklar, bazı ilaçlar, aşırı su kaybı gibi çeşitli durumlar da böbrek görev kaybını hızlandırabilir ve yine zamanında müdahale ile bu hızlı ilerlemeyi durdurmak mümkün olabilir.

BÖBREK YETMEZLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

           Böbrek yetmezliğine neden olan çok sayıda hastalık vardır. Ancak sık görülen nedenler şunlardır:

* Glomerülonefritler

* Diyabet (şeker hastalığı)

* Ailesel hastalıklar (Polikistik böbrek hastalığı vb.)

* Hipertansiyon

* Amiloidoz

* İdrar yollarında tıkanma